📞 ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 23410-22041

Τι φίλτρο νερού να πάρω; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω.

Δημοσιεύτηκε από Vasileios Athanasiadis στις

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι αγοράζουν φίλτρα νερού για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, ποιοτικό και πόσιμο  νερό.

Κίνδυνοι Από Το Χλώριο Στο Πόσιμο Νερό Της Βρύσης

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο ζήτημα από την ιατρική επιστήμη σχετικά με τις χημικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων) που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες ύδρευσης στο νερό της βρύσης μας και γενικά στο πόσιμο νερό, αν βέβαια αυτό δεν φιλτραριστεί επαρκώς. Το χλώριο στο νερό δεν είναι μια βιώσιμη μέθοδος καθαρισμού για τη θεραπεία όλων των ρύπων στο πόσιμο νερό της βρύσης, η οποία έχει τα δικά της σοβαρά μειονεκτήματα. Το χλώριο στο νερό προκαλεί π.χ. την έκχυση βαρέων μετάλλων, όπως του μόλυβδου, όταν έρχεται σε επαφή με παλιούς σωλήνες που βρίσκονται στα περισσότερα οικιακά υδραυλικά. Το χλώριο στο πόσιμο νερό της βρύσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος εισπνοής του βλαβερού αερίου χλωροφορμίου που είναι παράγωγο του χλωρίου και δημιουργείται από τους ατμούς στο ντους.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι με το χλώριο από το ντους, τα περισσότερα σπίτια έχουν ένα αξιοσημείωτο βαθμό χλωροφορμίου στον αέρα. Η εισπνοή χλωροφορμίου μπορεί να προκαλέσει έντονο αναπνευστικό ερεθισμό και μπορεί να προκαλέσει έντονο φαινόμενο άσθματος. Έτσι το ζήτημα του χλωρίου στο νερό δεν είναι μόνο πρόβλημα του πόσιμου νερού.

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί, παρ’ όλες τις τεχνικές βελτίωσης καθαρισμού του νερού, το χλώριο συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως ο κύριος τρόπος απολύμανσης των συστημάτων ύδρευσης στις περισσότερες πόλεις παγκοσμίως; Ο επανασχεδιασμός ή η εγκατάσταση νέων συστημάτων επεξεργασίας νερού είναι πολύ δαπανηρός. Οι περισσότεροι δήμοι είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τους φόρους προκειμένου να πληρώσουν ένα ανανεωμένο σύστημα φίλτρανσης. Πάντως με όλο και περισσότερες αποδείξεις για τα μειονεκτήματα του χλωρίου στο νερό που δημοσιοποιούνται, οι πόλεις θα αναγκαστούν στο μέλλον να λάβουν δραστικά μέτρα για να υπερασπιστούν τους πολίτες τους.

Στο νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με χλώριο για τους σκοπούς της απολύμανσης από την βακτηριακή ρύπανση, ενδέχεται να έχει και άλλους κινδύνους – ρύπους, κακούς για την υγεία. Το νερό είναι καθαρό με χλώριο, αλλά μπορεί να έχει και κάποιες κακές επιπτώσεις. Όταν π.χ. το χλώριο αλληλεπιδρά με οργανική ύλη (όπως νεκρά φύλλα και χώμα), σχηματίζει νέες χημικές ουσίες, τα παράγωγα χλωρίου, που παραμένουν στο νερό και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένετε από τη Δημοτική Αρχή της περιοχής σας για να αντιμετωπίσετε αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Μπορείτε να λάβετε μέτρα, τώρα, για να υπερασπιστείτε την υγεία σας ή της οικογένειάς σας.

Πώς λοιπόν μπορείτε να το κάνετε αυτό; Μα φυσικά με την αγορά ενός καλού φίλτρου νερού. Τα φίλτρα νερού θεωρούνται πλέον από τα πιο απαραίτητα προϊόντα για την υγεία του οργανισμού. Το φίλτρο νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζετε το νερό που έρχεται στο ποτήρι σας. Ένα καλό φίλτρο νερού φιλτράρει το χλώριο, τη μυρωδιά και την γεύση του, την υπερβολική ποσότητα χλωρίου και παραγώγων χλωρίου που είναι εξίσου βλαβερές, τη σκουριά που προέρχεται από σωλήνες, διάφορα μικρά σωματίδια κλπ. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε φίλτρα νερού, αποδοτικές και οικονομικές.

Ως εκ τούτου, αν ανησυχείτε πραγματικά για την υγεία και την ευεξία σας, καλό θα ήταν να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς για την καλύτερη επιλογή φίλτρου νερού που είναι διαθέσιμη.

Η Αγορά Φίλτρων Νερού Εξαρτάται Από Διάφορους Παράγοντες:

Για να επιλέξετε το καλύτερο φίλτρο νερού πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε να φιλτράρετε, ποια συσκευή φιλτραρίσματος θα χρησιμοποιήσετε, πόσο κοστίζουν οι διάφορες επιλογές και επίσης το συνεχές κόστος συντήρησης.

Μέθοδοι φιλτραρίσματος του νερού:

(Ορισμένα φίλτρα χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα είδη τεχνολογίας φιλτραρίσματος)

Αντίστροφη όσμωση - Μια ημιπερατή μεμβράνη διαχωρίζει τις ακαθαρσίες από το νερό. Αυτό θεωρείται το χρυσό πρότυπο. Αυτός ο τύπος μεθόδου διήθησης σπαταλά σημαντική ποσότητα νερού. Πρόκειται για μια μονάδα κάτω από τον νεροχύτη. Μπορεί επίσης να είναι αργή και να δημιουργεί 3-5 γαλόνια (11-19 λίτρα) λυμάτων για κάθε 1 γαλόνι (3,8 λίτρα) που φιλτράρεται.

Αυτός ο τύπος μεθόδου φιλτραρίσματος απομακρύνει τους περισσότερους ρύπους, όπως τα παράσιτα, τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος- και άλλους ρύπους, όπως το αρσενικό, το βάριο, τα νιτρικά/νιτρώδη και τα υπερχλωρικά.

Συνήθως  τέτοια φίλτρα χρησιμοποιούνται για βιομηχανική χρήση και το κόστος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο της τάξης των χιλιάδων ευρώ.

Φίλτρα ενεργού άνθρακα - Ο εξαιρετικά απορροφητικός άνθρακας στο φίλτρο προσελκύει και παγιδεύει πολλές ακαθαρσίες. Χρησιμοποιείται σε μονάδες πάγκου και κάτω από το νεροχύτη, καθώς και σε φίλτρα βρύσης. Αυτό απαλλάσσει από την κακή γεύση και οσμή, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου, ενώ ορισμένα που διαθέτουν πιστοποίηση (NSF Standard 53) θα απομακρύνουν και άλλα περιεχόμενα όπως βαρέα μέταλλα, υποπροϊόντα χλωρίου, μόλυβδο, υδράργυρο, χαλκό, παράσιτα, φυτοφάρμακα, ραδόνιο και άλλες πτητικές οργανικές χημικές ουσίες.

Κεραμικά φίλτρα - Τα κεραμικά φίλτρα είναι κατασκευασμένα από πορώδες κεραμικό υλικό με την κατηγορία και την ποιότητα των μικρομέτρων να εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Τα κεραμικά φίλτρα είναι είτε κοίλα στη μέση, όπως συμβαίνει με τα κεραμικά φίλτρα ιζημάτων, είτε περιέχουν φίλτρα άνθρακα. Φιλτράρουν οτιδήποτε είναι μεγαλύτερο από τους κεραμικούς πόρους, όπως 0,2-1micron, το οποίο φιλτράρει οτιδήποτε μεγαλύτερο, όπως μικροοργανισμούς. Αυτός ο τύπος φιλτραρίσματος δεν απομακρύνει τους χημικούς ρύπους, ωστόσο ορισμένα περιέχουν έναν πυρήνα ενεργού άνθρακα υψηλής απόδοσης μέσα στην κασέτα του κεραμικού φίλτρου που μειώνει τους οργανικούς & μεταλλικούς ρύπους.

Απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία - Το υπεριώδες φως σκοτώνει τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Συχνά οι μονάδες κάτω από τον νεροχύτη θα απομακρύνουν μικροοργανισμούς όπως η Giardia και το Cryptosporidium. Αυτός ο τύπος διήθησης χρειάζεται πολύ καθαρό νερό για να είναι αποτελεσματικός. Αυτό δεν αφαιρεί τα χημικά σωματίδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο νερό.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι διήθησης νερού, όπως η ρητίνη ανταλλαγής ιόντων και η ενεργοποιημένη αλουμίνα.

Αποβάλλει τα μέταλλα, ιδιαίτερα το ασβέστιο και το μαγνήσιο που κάνουν το νερό "σκληρό".. Ορισμένα μοντέλα που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο αποβάλλουν το ράδιο και το βάριο. Αλλά και το φθόριο.

Αφού εξετάσαμε τις μεθόδους φιλτραρίσματος του νερού ας δούμε τώρα τα είδη φίλτρων σε σχέση με την τοποθέτησή τους. Έτσι έχουμε τα παρακάτω ήδη:

Φίλτρα καράφας: Αυτά είναι λιγότερο ακριβά και ευέλικτα. Θα είναι ωφέλιμα μόνο για 1 ή 2 άτομα λόγω της μικρής ποσότητας νερού που περιέχουν και μπορούν να καθαρίζουν. Αυτά τείνουν να είναι αργά και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Φίλτρα βρύσης: Τα συστήματα φιλτραρίσματος που τοποθετούνται στη βρύση προσαρμόζονται σε μια τυπική βρύση και μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται μεταξύ ροής φιλτραρισμένου και μη φιλτραρισμένου νερού.

Μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται μεταξύ φιλτραρισμένου και μη φιλτραρισμένου νερού, σχετικά φθηνά. Δεν λειτουργούν με όλες τις βρύσες, μπορεί να επιβραδύνουν τη ροή του νερού

Ενσωματωμένα  φίλτρα βρύσης: Τα συστήματα φιλτραρίσματος που ενσωματώνονται στη βρύση είναι βρύσες σχεδιασμένες με ενσωματωμένα φίλτρα (αντί για προσαρτημένο φίλτρο, όπως τα συστήματα που τοποθετούνται στη βρύση) και απαιτούν εγκατάσταση.

Μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται μεταξύ φιλτραρισμένου και μη φιλτραρισμένου νερού.

Συχνά ακριβά, απαιτούν εγκατάσταση

 Φίλτρα πάγκου:  Είναι ιδανικά  για πόσιμο νερό για όλη την οικογένεια. Έχουν εύκολη εγκατάσταση και μπορούν να συνδεθούν στη βρύση της κουζίνας γρήγορα.

Το νερό παρέχεται απευθείας από την οικιακή παροχή νερού μέσω ειδικού προσαρμογέα. Το  φίλτρο τοποθετείται και αφαιρείται πολύ εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορητός καθαριστής νερού. Είναι ιδανικό  για να το παίρνετε μαζί σας στην εξοχή και σε προορισμούς διακοπών, καθώς και  στο ενοικιαζόμενο σπίτι σας. Η αλλαγή του φίλτρου είναι γρήγορη και εύκολη. Το υπερυψωμένο φίλτρο είναι ιδανικό για μικρά νοικοκυριά και περιορισμένο χώρο. Στην αγορά τους θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος εγκατάστασης.

Φίλτρα κάτω από τον νεροχύτη:  Τα συστήματα φιλτραρίσματος κάτω από τον νεροχύτη εγκαθίστανται κάτω από τον νεροχύτη και στέλνουν το νερό μέσω ενός σωλήνα στην ειδικά εγκατεστημένη βρύση του φίλτρου.   Φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες νερού, δεν καταλαμβάνουν  χώρο  στον  πάγκο. Συχνά είναι ακριβά, μπορεί να απαιτούν  τροποποιήσεις στα υδραυλικά.

** Σε αυτήν την κατηγορία το κατάστημα μας προτείνει να μπει ένα φίλτρο διπλό με δύο ανταλλακτικά άνθρακα MADE IN USA για τη μέγιστη προστασία **

Φίλτρο Κάτω Πάγκου DP 10'' Διπλό 1/2'' ATLAS Λευκό MFO SX-BW 314211

Φίλτρα ολόκληρου του σπιτιού: Έτσι, όλες οι βρύσες που μπαίνουν στο σπίτι σας φιλτράρονται, συμπεριλαμβανομένου του ντους, στο οποίο αναπνέετε και απορροφάτε περισσότερο χλώριο μέσω του δέρματός. Συχνά είναι ακριβά, μπορεί να απαιτούν τροποποιήσεις στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, μπορεί να απαιτούν επαγγελματική συντήρηση, το φιλτράρισμα που αφαιρεί το χλώριο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη μικροβίων σε όλους τους σωλήνες του σπιτιού σας.

** Σε αυτήν την κατηγορία το κατάστημα μας προτείνει να μπει ένα φίλτρο αυτοκαθαριζόμενο με μεγάλη διάρκεια ζωής, ευκολία στη χρήση και προστασία από πτώση πίεσης. **

Φίλτρο Κεντρικής Παροχής Μονό Hydra Αυτοκαθαριζόμενο.

Ακόμη ένας παράγοντας που θα σας βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου φίλτρου νερού για σας είναι οι πιστοποιήσεις που διαθέτει.

Είναι καθολικά αποδεκτό το ότι για να χαρακτηριστεί ένα φίλτρο ως ασφαλές, αποτελεσματικό και υψηλών προδιαγραφών, οφείλει να φέρει πιστοποιήσεις του διεθνή NSF και ANSI (Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Προτυποποίησης). Όσων αφορά τα οικιακά φίλτρα νερού, οι φορείς αυτοί ιεραρχούν τις πιστοποιήσεις  ως εξής:

NSF/ANSI 42 : Πιστοποιεί ότι τα υλικά κατασκευής του φίλτρου (η πρώτη ύλη) είναι ασφαλή αλλά και την αποτελεσματικότητα του φίλτρου σχετικά με τη μείωση των βλαβερών προσμίξεων για την υγεία. Αυτή η βαθμίδα πιστοποίησης, εγγυάται να βελτιώσει κατά πολύ αισθητικά το νερό σας. Πιο συγκεκριμένα τα φίλτρα αυτά αφαιρούν από το νερό μας :

Χλώριο και παραπροϊόντα χλωρίου.

Ιζήματα

Σκουριά σωληνώσεων

Δυσάρεστη γεύση - οσμή

Χρώμα

Θολερότητα

Σίδηρο

Μαγγάνιο

Ψευδάργυρο

ΠΡΟΣΟΧΗ : Στην αγορά τα περισσότερα φίλτρα τα οποία κυκλοφορούν, περιλαμβάνουν πιστοποίηση με όνομα NSF42: μόνο για τα συστατικά. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι το φίλτρο αποτελείται από ασφαλή υλικά ( πχ πιστοποιημένο ενεργό άνθρακα) αλλά δεν έχει ελεγχθεί ως προς την αποτελεσματικότητα του.

NSF/ANSI 53:Πρόκειται για πιστοποίηση που δίδεται σε φίλτρα κατασκευασμένα μέσα σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας. Πρόκειται για ενεργό άνθρακα υψηλής ποιότητας o οποίος  προσφέρει όλα όσα υπόσχεται ένα φίλτρο με NSF/ANSI 42 ,ενώ ταυτόχρονα κατακρατά:

 Τοξικά βαρέα μέταλλα

 Ανόργανες ενώσεις

 Cryptosporidium

 Μόλυβδο

 Οργανικές πτητικές ενώσεις

 Αμίαντο

 Μαγγάνιο

 Αρσενικό

Η τυπική NSF/ANSI 53 πιστοποιεί, πως μακροχρόνια χρήση του φίλτρου θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπτώσεις στην υγεία ορίζονται σε αυτό το πρότυπο όπως ρυθμίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ(EPA) και την «Καναδική Υγεία».

Ένας ακόμη παράγοντας στην επιλογή ενός φίλτρου νερού είναι το πόσα micron έχει και τι διαδικασία επεξεργασίας νερού χρησιμοποιεί.

Τα micron ή αλλιώς micrometer είναι η μονάδα μέτρησης της διαμέτρου των πόρων πάνω στον ενεργό άνθρακα, από τους οποίους φιλτράρεται το νερό. Για να πάρουμε μία εικόνα του πόσο στενοί είναι αυτοί οι πόροι από τους οποίους αναγκάζεται να περάσει το νερό, αρκεί να σκεφτούμε πως το κεφαλάκι μίας τρίχας έχει διάμετρο 100 micron!

Το πόσα micron πρέπει να είναι το φίλτρο για να έχετε ένα υγιές αποτέλεσμα, εξαρτάται από τη μάζα των σωματιδίων που θέλουμε να κρατήσουμε μακριά  και τη ποιότητα του νερού σας. Στο εμπόριο συνήθως συναντάμε ενεργούς άνθρακες από 0.5 μέχρι 50 micron.

Η διαφορά στο μέγεθος των πόρων συνεπάγεται και διαφορά στη διαδικασία καθαρισμού. Όσο πιο στενός είναι ο πόρος τόσο πιο αποδοτική είναι η διαδικασία και τόσο πιο πολλά στοιχεία εγκλωβίζει.

Οι διαδικασίες για την επεξεργασία του πόσιμου νερού είναι:

Particle Filtration (10-1000 micron)

Microfiltration ( 5 – 0.5 micron)

Ultrafiltration (0.5-0.01 micron)

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε πως οι τρεις προαναφερθείσες διαδικασίες, αφορούν την επεξεργασία του νερού που έχει κριθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ως πόσιμο.

Το νερό που έχει κριθεί επικίνδυνο και έχει απαγορευτεί η κατάποση του, μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο μόνο με τη διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης.

Σε αστικές περιοχές , προτείνεται η τοποθέτηση ενός φίλτρου με ενεργό άνθρακα 1 micron με πιστοποίησηNSF/ANSI 42.

Σε γειτονιές όπου στο νερό παρατηρείται ενοχλητική ποσότητα χώματος και άλλων σωματιδίων, προτείνεται η ενίσχυση με ένα προ-φίλτρο.

Σε περιοχές ,κυρίως της επαρχίας, όπου στο νερό έχουν ανιχνευτεί μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων όπως ο αμίαντος ή ο μόλυβδος, προτείνεται η χρήση φίλτρου με πιστοποίηση NSF/ANSI 53.

Για την κατακράτηση στοιχείων με πολύ μικρή μάζα όπως βακτηρίων, ιών και μικροοργανισμών προτείνεται φίλτρο διαδικασίας Ultra-Filtration με μεμβράνη

Για περιοχές στις οποίες το νερό έχει κριθεί επικίνδυνο και προφανώς ακατάλληλο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, η μοναδική λύση είναι η διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το κόστος αλλά και η συντήρηση του φίλτρου παίζουν και αυτά ένα σημαντικό παράγοντα στην επιλογή μας

Οι τιμές των διαφόρων συστημάτων φιλτραρίσματος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, από απλά συστήματα που μπορεί να κοστίζουν κάτω από 20 ευρώ μέχρι πολύπλοκα συστήματα που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ και απαιτούν επαγγελματική εγκατάσταση. Εκτός από την τιμή αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος, εξετάστε το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και την ευκολία συντήρησης, όπως η αλλαγή των φυσίγγων φίλτρου. Για να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά, όλα τα συστήματα επεξεργασίας νερού απαιτούν συντήρηση.

Τέλος αρκετές κορυφαίες μάρκες φίλτρων νερού  μπορεί να μην έχουν  κέντρα εξυπηρέτησης σε όλα τα μέρη. Καλύτερα επομένως να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα τέτοιων κέντρων στην περιοχή σας πριν προβείτε στην αγορά κάποιου φίλτρου ώστε οτιδήποτε χρειαστείτε μετά να μπορείτε να εξυπηρετηθείτε άμεσα.

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση